Shetlandnieuws 2024

02-07-2024: 


Veulen seizoen fantastisch afgesloten !!

Kyara heeft afgelopen zondagochtend bijna drie weken te vroeg geveulend. Eindelijk na vier hengsten een merrieveulen, en wat voor eentje !!! Wauw wat zijn we hier blij mee. Het was een vlotte bevalling en Tyara zoals we haar genoemd hebben maakt het uitstekend.


Na twee vossen, een buckskin en een palomino zoon, hebben we dit jaar een cremello of smoky cream kleurig veulen wat DNA uiteindelijk zal uitwijzen. De vader van Tyara is de 1ste premie minihengst Montie van Wegdam.

Super blij met de veulens van dit jaar, en alles volgens de boekjes geboren.

22-05-2024: 


Fenna heeft afgelopen weekend na bijna een voldragen dracht haar derde merrie veulen op een rij gegeven.
Het was een vlotte bevalling en Thara maakt het uitstekend.


Net als vorig jaar een dochter van onze Nielson v. Stal Marhé,
en ook dit jaar weer een vos wat niet ECHT onze
kleur is (zacht uitgedrukt). Maar levend en gezond is uiteraard het aller belangrijkste.


Inmiddels zijn de eerste merries weer gedekt, en is het nu wachten op Kyara welke half juli is uitgerekend.

14-05-2024: 


Het veulen seizoen is voorspoedig begonnen !!


Afgelopen nacht heeft Nikki weer het spits afgebeten,
net als de voorgaande twee jaren heeft ze weer een mooi

klein merrieveulen genaamd Talisha gegeven van
Made in Holland v.d. Parkant.

Ditmaal is het een donkere mushroom kleurig veulen, waar we 

uiteraard heel blij mee zijn.


Op naar de volgende...


In de vroege ochtend voordat de keuring begon wist Nielson al diverse collega fokkers te verrassen op basis van hoe hij was uitgegroeid ten opzichte van toen hij 3 jaar oud was. Ook de keuringsvorm waarin wij hem hadden klaargestoomd werd door menig persoon als positief bestempeld, atijd leuk om zulke complimenten te ontvangen.


Nu is het wachten op zijn tweede jaargang veulens of deze ook zo veelbelovend zijn als de groep veulens van afgelopen jaar.

Tot slot dank aan Willeke en Buck voor hun hulp, en natuurlijk felicitaties aan alle kampioenen.


08-01-2024: Nationale hengstenkeuring 2024:


Nielson was dit jaar vanuit zijn goedkeuring nog uitgenodigd door het NSPS om deel te nemen aan de jaarlijkse hengstenkeuring.

In de voorgaande twee jaren behaalde hij een tweede premie zonder plaatsing vanwege corona en het jaar erop vanwege ziekte waardoor hij werd doorverwezen na de nakeuring.


Dit jaar mocht hij voor het eerst naar Mariënheem, waar al bijna 20 jaar de hengstenkeuring wordt gehouden. Nielson was ingedeeld bij de rubriek 5-jarige minihengsten, welke bestond uit een groep van in totaal 7 minihengsten. 

Na de individuele presentatie werd uiteindelijk de gehele rubriek op kwaliteitsvolgorde omgeroepen om binnen te komen.

Nielson wist een welverdiende derde plaats te bemachtigen en werd geprimeerd met een felbegeerde 1ste premie !!

Shetlandnieuws 2023

08-10-2023: Premiekeuring seizoen 2023 afgesloten !!


Met de twee jonge hengsten Made in Holland van de Parkant en Nielson van Stal Marhé welke beide deelnemen aan het huidige fokplan van het NSPS is het een behoorlijke opgave om te voldoen aan alle criteria en hun nakomelingen in de juiste vorm ter keuring te brengen.

We hebben dit jaar in totaal 18 nakomelingen van beide jonge heren op de keuring laten zien,
en hiervan kregen er 16 vlot hun premie !!  

WAUW wat zijn we hier trots op !!


Made in Holland heeft dit jaar voor het tweede jaar veulens laten zien (in totaal 15 veulens), en de eerste jaargang enter merries waarvan er 6 van de 7 merries vlot een enterpremie ontvingen.
Op basis van de getoonde aantallen en percentages heeft hij als enigste minihengst van de M-jaargang zijn veulen- en enter fase kunnen afsluiten, wat een prestatie !!


Onze topper Nielson heeft dit jaar zijn eerste jaargang veulens getoond, van de 9 geboren veulens zijn er 7 ter keuring aangeboden.
Dit geeft een betrouwbaarheid van bijna 80%, en dan behalen
alle 7 nakomelingen (100%) overtuigend een veulenpremie !!  

Wat een mooie start voor onze Nielson !!

Op naar aankomende hengstenkeuring waar hij zich mag
tonen in de groep 5-jarige minihengsten.


12-09-2023: Hengstenkeuring Eksjö te Zweden.


Prachtige dagen in Denemarken en Zweden gehad.

Afgelopen donderdag zijn we via Denemarken vertrokken naar Zweden om enkele shetlandpony fokkers te ontmoeten.

Zaterdag hebben we de hengstenkeuring bezocht waar onze Fanity v. Stal Marhé werd goedgekeurd met 42 punten en beste hengst van de nieuwe jaargang werd !!

Mede hierdoor zijn bijna alle punten verzameld als in 2024 nog éénmaal een show wordt gelopen voor de titel SUPER SUCH.


Nogmaals felicitaties aan Anna Gamsgard voor al haar inzet, ook felicitaties voor Nina Hendriksson met haar goedgekeurde minihengst en halfbroer van Made in Holland (v. Skogkantens Bernard).

Tot slot dank aan het Zweedse stamboek en alle fokkers die we hebben bezocht voor hun gastvrijheid.

14-08-2023:  Nationale mini fokdag & premiekeuring 2023 !!

Zaterdag 15 juli en afgelopen weekend stonden in het teken van de jaarlijkse Nationale mini fokdag en de premiekeuring van Fokvereniging Oost-Brabant. Beide evenementen zijn verwerkt in dit verslag: Aan de mini fokdag hebben we deelgenomen met Ratina, Roxy, Kyara en Fenna. Afgelopen weekend reisde we met 8 pony's af na de jaarlijkse premiekeuring en deze zijn ook allen voorgesteld aan de jury.

In totaal waren er 12 nakomelingen van hengsten welke wij in eigendom hebben, namelijk Fanity v. Stal Marhé, Made in Holland v.d. Parkant en Nielson v. Stal Marhé. We begonnen met het hengstveulen Santos (v. Made) welke helaas geen veulen premie ontving. De halfzusjes Sientje en Sarina (v. Made) mochten op de tweede en derde plek opstellen, ondanks dat Sarina dik in haar vacht zat kwam haar kwaliteit toch naar voren en was er een veulenpremie voor beide !! We hebben drie veulens uit de eerste jaargang van onze Nielson in de baan gehad, deze kregen alle drie premie. In totaal zijn er dus 2 van de 3 veulens van Made in Holland geprimeerd, en was er 100% premie voor de drie veulens van Nielson v. Stal Marhé


Door met de jeugdpony's; uit de 1ste jaargang van Made in Holland konden we vier jaarlingen tonen: Royal Queen mocht samen met Qivana N. het spits afbijten in dezelfde rubriek, Hans zijn jaarling vonden we de hele zomer al super kijken en wist overtuigend haar rubriek aan te voeren, Royal Queen stond op een nette derde plek met ook enterpremie. Hierna was het de beurt aan de kleinste van het stel, onze mushroom Ratina met een stokmaat van 78cm welke tijdens de mini fokdag nog alles wist te verprutsen, nu na enkele weken training in een rubriek van 9 pony's de 2e plek deed op eisen met een welverdiende enterpremie !!  En dan onze Roxy (moeder Fenna) vorig jaar was ze in de ogen van de jury niet premiewaardig, ook op de mini fokdag wisten ze haar kwaliteiten niet te waarderen, maar afgelopen zaterdag wist ze eenieder te overtreffen en voerde ze overtuigend haar rubriek aan, waarbij 5 van de 6 enters premie ontvingen. Dit betekent 100% premie voor de jaarlingen van Made in Holland. Tijdens de jeugdkampioenschappen waren we uitgenodigd met twee nakomelingen van Made in Holland, Qivana N. liep in de rubriek kleine maat en Roxy deed mee in de minimaat, en deze dame liet zien dat ze het niet van een vreemde heeft en werd uitgeroepen tot reserve jeugdkampioen minimaat. We hebben altijd het volste vertrouwen in haar gehad, en dit werd vandaag bevestigd en dat maakt ons extra blij en trots.

Na de pauze was het de beurt aan de driejarige merries en mochten we beginnen met onze Olivia (moeder Fenna) van kampioenshengst Fanity v. Stal Marhé welke momenteel de show steelt in Zweden en Denemarken. Na een heftige periode dit voorjaar hadden we doen besluiten om haar te verkopen naar Duitsland, met de voorwaarde dat ze nog ter keuring zou komen om bij te dragen aan het preferentschap van haar moeder, en dit heeft ze waar gemaakt met een 2e premie !! Bij de 4-jaar en oudere merries mocht Nikki (v. Jupilair) haar opwachting maken samen met een nakomeling van onze Fanity. In een rubriek van 8 pony's mocht ze op de 3e plek opstellen, direct achter de Fanity nakomeling welke beide een 2e premie behaalde. Tijdens de mini fokdag wist Kyara overtuigend haar rubriek aan te voeren, en moeder Fenna liep op haar "oude" dag in de rubriek kroonmerries op een keurige tweede plek achter de uiteindelijke dagkampioen. Aangezien we Fenna en haar veulen hadden afgemeld voor de PK, vanwege dat Stella (v. Nielson) ineens was gaan verharen was het Kyara (moeder Fenna) welke deze dag voor ons ging afsluiten. Haar individuele presentatie verliep uitstekend, waardoor ze ook dit weekend weer haar rubriek mocht aanvoeren, maar helaas na 8 tot 10 rondes stappen werden nummer 1 en 2 gewisseld. Kyara wist toch overtuigend voor het derde jaar op rij een 1ste premie te bemachtigen.
We zijn super tevreden met de behaalde resultaten !!

Tot slot grote dank aan Buck, Willeke en Ilse voor hun inzet en hulp !!


Binnenkort worden Stella en Sarina toegevoegd aan onze website.

12-06-2023:


Fenna heeft op haar uitgerekende datum een vos merrie veulen gegeven.
Verrassend vinden wij de kleur van Stella, in al die jaren in
combinatie met meerdere palomino hengsten hebben wij nog
nooit een vos gekregen bij Fenna.


Gelukkig liep de bevalling voorspoedig, fijn dat we het veulen jaar toch

positief hebben kunnen afsluiten, ondanks alle ups en downs met onder

o.a. het verlies van twee veulens uit de 1ste jaargang van Nielson.


Gelukkig kijken de eerste veulens van Nielson veel belovend, op naar het keuringsseizoen.

26-05-2023:


Onze Kyara welke onder andere de moeder is van de goedgekeurde hengst Nielson v. Stal Marhé is voor de vierde keer bevallen van weer een hengstveulen.


Santos is een volle broer van Rocky (v. Made in Holland v.d. Parkant), en is ook vos van kleur. Santos is mooi van type en heeft vlotte bewegingen.

Inmiddels zijn we de eerste merries weer aan het dekken, of zijn deze afgedekt. Nu wachten op lest best, Fenna is 8 juni aan de tijd van Nielson.

22-05-2023:

Mooie resultaten vanuit Denemarken, Anna Gamsgaard had Fanity opgegeven voor een regionale keuring en wist daar de show te stelen.

In de groep 5 jaar en oudere hengsten scoorde onze Fanity 43 punten ( 99988 ) en mocht hij zijn rubriek aanvoeren.

Aan het einde van dag waren de kampioenschappen en wist hij overtuigend het kampioenschap op te eisen en werd hij gehuldigd als " best in show ".


16-05-2023:

Helaas weer slecht nieuws, afgelopen vrijdagochtend kwamen we in de wei
en merkte direct dat Nina niet fit was. Ze lag op haar rug met 4 benen gestrekt, flink bezweet en we zagen het "veulen brood " liggen.
Dat is foute boel aangezien ze ruim negen weken af was, ondanks ze continue wilde liggen waren er geen weeën.
Met behulp van de dierenarts welke constateerde dat ze wel volledig was ontsloten, wisten we het veulen welke ook achterstevoren in een hondenzit lag eraf te halen.


De oorzaak werd na de bevalling direct duidelijk, de navelstreng van het veulen had geen goede aanhechting aan het lichaam, hierdoor kwamen haar organen naar buiten waardoor ze ook niet levensvatbaar zou zijn. 
Jeetje het is allemaal niet te geloven, het was ook nog een super mooi getekend valkbont merrieveulen te zijn. 

Nina doet het naar omstandigheden goed, hopelijk wordt verder leed ons bespaard. 

02-05-2023:

Het veulen seizoen begint met een lach en een traan.

De eerste veulens van 2023 !!


Afgelopen donderdagnacht heeft Nikki het spits afgebeten.
Net als vorig jaar heeft ze een klein merrieveulen gegeven van Made in Holland, super blij zijn we met dit mooi gekleurd veulen.

Helaas hebben we ook slecht nieuws, zaterdag begon Olivia te veulenen en bleek het veulen achterstevoren in een hondenzit te liggen.
Met behulp van onze dierenartsen is het uiteindelijk gelukt om het veulen na meerdere uren eruit te krijgen, helaas was het veulen toen al overleden. Nu hopen dat Olivia weer opknapt en de volgende geboortes voorspoedig gaan.

20-03-2023:

Nakeuring hengsten en stamboekopname.

Wegens langdurige ziekte sinds het voorjaar 2022 kon Nielson helaas niet 

deelnemen aan de reguliere premiekeuring voor hengsten, middels een 

attest is hij doorverwezen naar de nakeuring van 28 februari jl. waar hij

een 2e premie heeft ontvangen.

Zaterdag 18 maart zijn we na de stamboekopname geweest met Olivia v.

Stal Marhé (v. Fanity) welke hoogdrachtig is van Nielson, zij is met een mooie

score van 75/75 opgenomen in de kleine maat met een stokmaat van 88 cm.


Over circa 4 weken verwachten wij weer de eerste veulens. Dit jaar zal de 

1ste jaargang van Nielson zijn opwachting gaan maken, dit maakt  het weer extra spannend. Op naar het voorjaar met mooi weer !!

12-11-2022:

Fanity gaat Internationaal !!

Fanity v. Stal Marhé is na een periode van twee jaar verhuurd geweest te zijn aan Stal de Bosrand te Donderden begonnen aan een nieuw Internationaal avontuur.

Afgelopen 29 oktober is hij met zijn nieuwe huurder Anna Gamsgaard Frederiksen vertrokken naar haar shetlandpony fokkerij Shady Acres Mini-Shetlands te Denemarken !!

Onze bruinbonte topper gaat de komende jaren daar de mini fokkerij dienen, we zijn benieuwd wat dit "avontuur" ons gaat brengen.

Hierbij al een paar foto's vanuit Denemarken, Fanity met de dochter van Anna.

Anna en haar familie heel veel succes en geluk met onze Fanity !!

Tot slot nogmaals dank aan familie Klaassens voor de uitstekende verzorging van onze Fanity, hij was in een uitmuntende conditie en werd in keuringsvorm afgeleverd.

22-09-2022:

Onze fokproducten laten weer van zich horen !! 
De valk kleurige minihengst Lorenzo v. Stal Marhé ( Eliandro v. Driel x Cacharel v. Stal Marhé) werd vorig weekend uitgeroepen tot Algemeen kampioen op de Bundesschau in Bad Harzburg (Duitsland) waar zijn eigenaresse Laura Verstraaten hem voorstelde.
Super mooi om te zien dat je nafok zelfs in het buitenland goed presteert, Laura is vanaf het voorjaar 2020 zijn trotse eigenaar en hierbij nogmaals gefeliciteerd met deze overwinning  

De zwarte grote maat hengst Libero v. Stal Marhé ,  welke tijdens de 3e bezichtiging van de hengstenkeuring werd bedankt is uiteindelijk bij combinatie Vijver - Tiemes zijn dekdienst gestart met een basislicentie. 
Afgelopen weekend op de premiekeuring in Gersloot werden nakomelingen van Libero uitgeroepen tot Algemeen veulen kampioen & jeugdkampioen grote maat.

En dit jaar weer 2 kampioenen erbij van onze topper Fanity van Stal Marhé, veulenkampioen mini maat werd Rover v.d. Bosrand en mini jeugdkampioen werd Odette v.d. Beurshoeck.

Felicitaties aan de kampioenen !!

14-08-2022:  Premiekeuring 2022 !!

Gisteren hebben we deelgenomen aan de jaarlijkse premiekeuring van ons fokgebied Oost-Brabant.
We zijn met 12 pony’s vertrokken richting manege Rust-Roest te Maren-Kessel, waarvan er 8 pony's zijn voorgebracht:

We hebben 4 veulens gepresteerd van de 1ste jaargang van onze hengst Made in Holland.
Rocky beet het spits af en wist zijn rubriek aan te voeren met een welverdiende veulenpremie.
Ratina wist bij de eerste rubriek merrieveulens vlot haar veulenpremie te behalen en liep op de tweede plek achter de uiteindelijke reserve veulenkampioen.
Die kleine deed het super, een echt klein mini veulen !! 
Royal Queen liep derde in haar rubriek met veulenpremie.
Tot slot Roxy, ons één na jongste veulentje van ruim 6 weken oud welke helaas in de ogen van de jury nu niet premie waardig was ( te jong veulen ) jammer, maar deze dame komt er nog wel.

Altijd weer spannend zo’n eerste jaargang veulens, maar onze Made in Holland v.d. Parkant heeft een mooie indruk achtergelaten op onze premiekeuring:
Bij ons drie van de vier veulens premie en totaal wisten er 5 van de 8 veulens premie te behalen !!
Super blij met deze resultaten !!
Een foto van Made in Holland in zijn zomervacht.

Onze tweejarige Olivia (v. Fanity) hadden we afgemeld, dat gaf ons mooi de gelegenheid om op deze warme dag pony’s te gaan ruilen thuis zodat ze zo kort mogelijk in de manege hoefde te verblijven.

Na de pauze was het de beurt aan de drie jaar en oudere merries en mochten we beginnen met ons bontje Nina (v. Fanity v. Stal Marhé) welke overtuigend haar rubriek van in totaal zes pony’s wist aan te voeren waarbij de gehele groep een 2e premie kreeg.
Vervolgens was het Nikki welke als eerste een tweede premie mocht toevoegen aan de nakomelingenlijst van Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.

Kyara (v. Eliandro) liet zich goed zien en wist wederom een 1e premie te bemachtigen op een nette tweede plaats.
Tot slot was het de beurt aan onze nieuwe aanwinst Kiss
(v. Fanity), we vonden haar er goed voorstaan en dat bleek ook toen zij haar rubriek overtuigend aanvoerde en beloont werd met wederom (derde maal) een 1ste premie !!

Deze resultaten in de middag hebben ervoor gezorgd dat we twee kroonmerries rijker zijn, en Nielson v. stal Marhé vanaf heden een 1e premie kroonmerrie als moeder heeft.

Super tevreden met de behaalde resultaten !!
Binnenkort foto’s van 5 merrieveulens die we gaan aanhouden en uiteraard wordt Kiss nog toegevoegd aan onze shetlanders.

Willeke, Ilse, Buck super bedankt voor al jullie hulp !! 

18-07-2022:

Afgelopen zaterdag stond in het teken van de Nationale Mini  Fokdag, hier kunnen landelijk alle mini's aan deelnemen.
Wij hebben deelgenomen met twee veulens van Made in Holland, Rocky liep 4e in een groep van 6 veulens.
Ratina behaalde een derde plek in een rubriek van 7 veulens waarbij het kopnummer uiteindelijk veulen kampioen werd.

Vervolgens was het voor ons de beurt aan de 3 jaar- en oudere merries, Nina beet het spits af en wist overtuigend haar kopplaats op te eisen.
Kyara vonden wij nog niet helemaal in topvorm, maar wat heeft ze toch een overdaad aan ras, ook zij mocht haar rubriek aanvoeren.

Kampioenschappen 3 jaar en oudere merries, wat een eer als je daar met twee eigen gefokte merries van in totaal 6 pony's aan mee mag doen !!
Uiteindelijk was het Kyara v. Stal Marhé welke gehuldigd werd als Nationaal Reserve kampioen Mini fokdag 2022 !!
Met dank aan Willeke en Ilse Termeer, Jochem Dibbits en de Buck !!
En aan Arianne Dijkstra voor de prachtige foto van Kyara.

10-07-2022:

Nieuwe aanwinst op Stal Marhé, ook wel een beetje terug van weg geweest.
Kiss v.h. Princenhof, een dochter van onze kampioenshengst Fanity v. Stal Marhé.

Als veulen wist ze het veulenkampioenschap in de minimaat te behalen, als jaarling hebben we Kiss gekocht bij haar fokker Gijs Princen welke ging stoppen met zijn hobby.
Vervolgens was collegafokker/vriend Hans van Nuland op zoek naar een goede pony, en besloten we haar te verkopen aan hem ( ze bleef dan uiteindelijk toch in de buurt lopen).

Hans wist alle jeugdpremie’s met haar te behalen, waar ze als driejarige nog genoegen moest nemen met een 2e premie waren de laatste twee jaren er een welverdiende 1ste premie aan haar toegekend.


Als 3-jarige werd Kiss opgenomen in het stamboek met een hoogtemaat van 86 cm en een bovenbalkscore van 80-85 !!


Jammer genoeg gaat Hans in de toekomst stoppen met zijn fokkerij, en zodoende heeft Hans besloten dat Kiss v.h. Princenhof een fijn adres verdient, en heeft hij ons haar gegund !!


Nogmaals heel hartelijk dank voor dit gebaar !!


Kiss en haar inmiddels geboren merrieveulen Qisty  worden binnenkort toegevoegd aan onze shetlanders. 

26-06-2022:    ( Roxy )

Laaste veulen van 2022 !!

Fenna heeft ons afgelopen woensdag verrast met een prachtig merrieveulen, ruim 18 dagen tevroeg kwam Roxy ter wereld.
Er waren geen voortekenen en per toeval gingen we snachts nog even in de wei kijken en daar lag ze te bevallen. 
Alles verliep voorspoedig, een mooie moment van moeder natuur met zo'n vlekkeloze bevalling.

Hiermee kunnen we ons veulen seizoen afsluiten, ondanks de ups en downs met o.a. het verlies van Nischa welke drachtig was van Made in Holland en het zwartbonte merrieveulen van Nina wat we hebben moeten laten inslapen is de stand één hengstveulen en drie merrieveulens.
Made in Holland heeft bewezen dat ie kleur kan fokken, ook zien ze er veel belovend uit met een mooi type, goed beenwerk en een vlotte beweging.

14-06-2022:

Nina was voldragen, en begon snachts zonder voortekenen spontaan te veulenen
Het wou alleen niet vlotten, uiteindelijk met behulp van de dierenarts het veulen eraf gekregen maar wat ging het moeizaam.
Het was een mooi getekend klein zwartbont merrie veulen, maar in de loop van de nacht kwamen we tot de conclusie dat het veulen geen zuig reflex had.
De hele ochtend getracht om het veulen aan het drinken te krijgen, maar uiteindelijk bevestigde de dierenarts dat de levensverwachting 0% was en de enigste optie was om het veulen te laten inslapen wat we toen ook hebben laten doen. Treurig, waren al blij dat we toch een levend veulen hadden gekregen, na een zware bevalling.

Dit is de andere kant van de hobby, zulke gebeurtenissen wil je snel vergeten en hopelijk kunnen we het veulen seizoen met Fenna positief afsluiten.
Blijft wel moeilijk zo om deze hobby te hebben.
We hebben even uitgerekend, en de laatste 4 jaar zijn we 10 pony's en veulens verloren.

20-05-2022:    ( Royal Queen )

Gisterenmiddag om 15.00 uur zagen we dat Fuchsia bijna een vol uier had met de hars eraan, alarm aangedaan en voor in het weitje gezet, want in onze ogen kon dat niet lang meer duren. Om 3.30 uur begon de bevalling.
Het was een zeer vlotte bevalling, e
n wauw ze heeft een donker mushroom merrieveulen gegeven !!
We waren al zo blij met het veulen van Nikki een licht mushroom merrieveulen, en nu doet haar moeder haar na !!

Royal Queen is 16 dagen te vroeg geboren, maar dat is er niet aan af te zien.
Wat een vlot veulen dat al binnen de kortste keren stond, en binnen een half uur galopperende ze al door de wei. 

Super blij met dit veulen !! 

18-05-2022:   ( Rocky )

Onze Kyara is afgelopen maandag voor de derde maal op rij moeder geworden van een hengstveulen, ditmaal vos van kleur.

Vader is Made in Holland, Rocky is een flink hengstveulen met mooie verhoudingen en goede bewegingen.

Ondanks dat we tijdens de bevalling moesten assisteren was hij vanaf het eerste moment actief en verloopt alles voorspoedig.

04-05-2022:      ( Ratina )

Het 1ste veulentje van 2022 !!

Afgelopen zondagnacht heeft onze driejarige Nikki het spits afgebeten.
Met behulp van onze dierenarts is een klein mushroom merrieveulen geboren.
Ratina was 10 dagen tevroeg, en ondanks een moeizame start maken moeder en dochter het nu goed.
Haar kleur heeft ze niet van een vreemde, haar vader is namelijk Made in Holland v.d. Parkant.

Wat zijn we blij met deze kleine spruit !!

16-04-2022:

Nielson v. Stal Marhé officieel goedgekeurd bij het Nederlands Shetland Pony Stamboek. 
Deze week heeft hij met goed gevolg het sperma onderzoek ondergaan: 75% beweging en 68% morfologie wat resulteert in een TNB van 2072.

Ter dekking op Stal Marhé 2022:

* Nielson v. Stal Marhé 
* Made in Holland v.d. Parkant 

De bruinbonte topper Fanity v. Stal Marhé staat ook dit jaar ter dekking bij Stal de Bosrand, van familie Klaassens te Donderen.

10-04-2022:

Vandaag met onze 3-jarige merries na de stamboek opname geweest, twee eigen merries, en helaas was het Nischa niet meer gegund nadat we haar vorige maand hebben moeten laten inslapen in de kliniek.

Onze Nina (v. Fanity) beet het spits af, ze was hoogdrachtig maar ondanks dat, liet ze zich keurig zien.
Haar stokmaat is 86 cm, met een bovenbalk score van 75/75. 

Ook Nikki (v. Jupilair) was hoogdrachtig en werd opgenomen met 86 cm en een bovenbalkscore van 70/75.

Super tevreden met deze behaalde resultaten.

08-01-2022:

Hengstenkeuring 2022:
Ons fokproduct Nielson v. Stal Marhé heeft vandaag een 2e premie ontvangen. Super trots en blij dat wij weer eigenaar zijn van deze raskikker.
Nielson heeft ook een eigen pagina,
zie: Hengst--> Nielson

Stal van de Valkenhof gefeliciteerd met de behaalde resultaten en bedankt voor alles !!

12-12-2021:

Nielson v. Stal Marhé goedgekeurd !!

Hengstenkeuring 2022 is ondanks de corona epidemie goed begonnen, ons fokproduct Nielson is na twee spannende dagen afgelopen 10 en 11 december goedgekeurd bij het Nederlands Shetland Pony Stamboek !!

Zijn vader is de 81cm metende 1ste premie hengst Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof, en moeder is de 1ste premie minikampioen Kyara v. Stal Marhé.

Nielson is 4e generatie Stal Marhé, met als stammoeder de meervoudig 1ste premie kroon preferente Silverdun kleurige merrie Vera v.d. Travalje welke wij als veulen hebben aangekocht bij Familie v.d. Ven te Demen.

Super trots op dit mooie resultaat, ook felicitaties aan Stal v.d. Valkenhof.

Binnenkort nieuwe foto's.

16-10-2021:

Onze topper Kyara van Stal Marhé mocht vandaag ook naar de Nationale kampioenschappen in Lunteren !!
Ze eindigde op een nette 2de plaats van een rubriek van 7,
1ste premie mini merrie's.
Een merrie met een overdaad aan ras en type.
Trots op onze topper !!


08-10-2021:

Vandaag met 3 pony's na de nakeurig geweest.
Veulen van Kyara ( Preston ) kon met onze premiekeuring niet worden voorgebracht omdat hij toen niet fit was. Na een lang herstel is hij nu weer de oude. En kreeg vandaag een veulenpremie. Over een paar weken gaat hij verhuizen naar Duitsland. Wij wensen de nieuwe eigenaar heel veel geluk met hem. Veulen van Fenna ( Power ) was met onze premiekeuring nog maar ruim 2 weken oud, dus mocht niet mee naar de premiekeuring, hij behaalde vandaag ook een veulenpremie. Power gaat bij ons in de opfok, en wordt binnenkort toegevoegd aan hengsten in opfok. En als laatste was Fuchsia aan de beurt, tijdens de premiekeuring was ze nog niet hersteld van haar dood veulen en nu ze enigszins aan het opknappen is hebben we haar op de nakeuring voorgebracht, ze kreeg een 2de premie waardoor het kroon predicaat aangevraagd kon worden. Blij met deze resultaten.

22-08-2021:

Zojuist een super leuk bericht ontvangen....
Odette v.d. Beurshoeck is mini jeugdkampioen
geworden in Midden-Beemster !!
Vader: Fanity v. Stal Marhé 

Gefeliciteerd John Schuyt en Familie !!

16-08-2021:  ( Premiekeuring 2021 )

Wij hadden dit jaar 5 pony’s voor de premiekeuring welke weer gehouden werd in Manege Rust Roest te Maren-Kessel.
Voor ons startte de dag pas bij de éénjarige merries,
Olivia (v. Fanity) beet het spits af een behaalde vlot een enterpremie op een 2e plaats. Toen was het de beurt aan onze drie 2-jarige merries, waarbij Nischa (v. Actionbreaker) als eerste mocht deelnemen en ze behaalde vlot haar twenterpremie op een vierde plek. Vervolgens was ons toppertje Nina (v. Fanity) aan de beurt welke overtuigend haar rubriek mocht aanvoeren met uiteraard premie.Tot slot was er een vierde plek met twenterpremie voor onze palomino merrie Nikki (v. Jupilair).

Na de pauze was het de beurt aan de drie jaar en oudere merries, we hadden alleen Kyara opgegeven.
We vonden haar de hele zomer al mooi kijken, en een veulen aan de voet doet hier alleen maar goed aan.

Kyara (v. Eliandro) wist vol overtuiging haar rubriek aan te voeren, met een felbegeerde 1ste premie !!
Yes, wat waren we hier al blij mee !!

Het paradepaardje van collega fokker Hans van Nuland,
Kiss v.h. Princenhof (v. Fanity) wist net als vorig jaar weer een 1ste premie te behalen waardoor onze Fanity v. Stal Marhé de benodigde punten heeft voor zijn definitieve goedkeuring !!

Een keuringsdag eindigt niet zonder kampioenschappen, en natuurlijk mochten wij hier aan deelnemen met Kyara. Allemaal mooie merries in zo’n kampioensring, maar Kyara was relaxt en wist zich uitmuntend te presenteren met haar fraaie voorkomen en overdaad aan ras. Niet veel later viel het verlossende antwoord, “ mini kampioen 3-jaar en oudere merries 2021 is catalogusnummer:…… 201:  Kyara v. Stal Marhé
YES YES, wat zijn we blij met deze titel en natuurlijk met deze lieve en mooie merrie !!
Een super mooie afsluiting van premiekeuring 2021 en hopelijk van een nare periode welke we achter ons kunnen laten !!!
Binnenkort nieuwe foto's van de keuringspony's.....

30-07-2021    ( Power )

Na een zware nacht is het veulenseizoen toch goed afgesloten.

Fenna was 6 augustus aan de tijd, had nog geen enkele voortekenen maar liep toch in het "veulenweitje" met de alarmmelder op.

Geheel onverwachts kregen we alarm om 03:00 uur, en het bleek dat ze bezig was met de bevalling.

Direct haar opgevoeld en er bleek 1 beentje terug te liggen wat we er niet bijkregen, uiteindelijk met behulp van de dierenarts is Power toch levend te wereld gekomen.

Inmiddels maken Fenna en haar zoon het goed, de vader van dit buckskin kleurig veulen is Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.
Heel apart dat moeder en dochter beide een buckskin veulen hebben gekregen.

Wij zeggen altijd dat deze kleur een lotje uit de loterij is, en nu krijg je er 2 met deze kleur !!

Het dekseizoen is inmiddels ook bijna voltooid en bijna al onze merries zijn drachtig gescand van Made in Holland.

We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor de premiekeuring welke over twee weken plaatsvindt.

14-05-2021    ( Preston ) 

Na enkele flinke tegenslagen dit voorjaar is het eerste levende veulen van dit jaar een feit. Kyara was gelijktijdig met Fuchsia uitgeteld, maar heeft bijna 14 dagen over gedragen.
Afgelopen maandagavond begon ze ineens te veranderen, en na een onrustige nacht werd ochtends omstreeks 11:30 uur een prachtig hengstveulen geboren. De vader is Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof, we hebben hem de naam Preston gegeven.
Hij is een volle broer van onze Nielson, maar ditmaal heeft de combinatie een andere kleur gegeven, namelijk een buckskin.
Preston en Kyara maken het uitstekend, ook het lenteweer begint enigszins te komen en Made in Holland heeft inmiddels de eerste merrie gedekt. Y-Catcher gaan we dit weekend ophalen, en op de heenreis zullen we onze Fanity afleveren bij familie Klaassens.
Wij wensen familie Klaassens heel veel plezier en geluk met onze topper !!

08-05-2021:

Een week om nooit te vergeten !!

Inmiddels liepen de eerste twee merries voor het huis met het birth alarm om, ze waren nagenoeg aan de tijd maar nog geen enkel voorteken. 
Vorige week donderdagochtend kwamen we op en zagen we beide merries grazen, tijdens een uitgebreide controle zagen we een snuitje van het veulen uit Fuchsia komen.
Direct de dierenarts gebeld en gelukkig was ze vrij snel ter plaatse, helaas bleek het veulen al dood te zijn en moest met behulp van een tweede dierenarts het veulen verwijderd worden uit Fuchsia.  

Gelukkig heeft Fuchsia er weinig onder geleden, en hebben we haar uit voorzorg enkele keren behandeld.
Wat een horror bevalling om het veulenseizoen mee te beginnen, we wachten nu enigszins gespannen op het veulen van Kyara wat al ruim 10 dagen over is.

Cacharel is de laatste jaren een "zorgen" pony, na het afspenen van een veulen enkele jaren geleden heeft ze acute spier- en hoef bevangenheid gekregen.
Ze had het jaar door up en downs, maar door de "goede" winter welke ze gehad heeft waren we enigszins positief over haar conditie tot 5 weken geleden, ineens begon haar lichaam weer te protesteren en kon ze nauwelijks meer uit de voeten.
Je zult het niet geloven, maar dan ineens staat haar dochter Jane ook hoefbevangen. De oorzaak waarschijnlijk haar over-conditie in combinatie met het feit dat we haar niet drachtig kunnen krijgen. We vonden het geen pony-waardig leven meer voor beiden, en hebben besloten ze samen te laten inslapen.
De pagina van Cacharel en Jane zijn bijgewerkt in memoriam.

Een week die we niet snel gaan vergeten, wat een ellende allemaal. Hopelijk kunnen we nu toch enigszins positief onze hobby weer gaan oppakken, maar de lol gaat zo wel over….

Gelukkig zijn er de laatste weken ook nog enkele positieve gebeurtenissen geweest, zoals de gunstige uitslag van het sperma onderzoek van Made in Holland wat betekent dat hij kan worden ingezet voor de fokkerij en de stamboekopname van onze Melissa v.Stal Marhé en twee dochters van Fanity v. Stal Marhé in eigendom van een collega fokker en vriend Hans van Nuland. 
Alle 3 opgenomen in het stamboek met een mooie scores.
Ondertussen zijn Melissa en haar stal genoot Larissa verkocht naar Zweden, we wensen de nieuwe eigenaren veel succes geluk met ze !!

14-12-2020:

Ook voor ons zit de jonge hengstenkeuring erop, helaas met een bittere nasmaak. In de derde en tevens laatste bezichtiging ontvingen wij een commentaar wat niet match te met onze hengst Made in Holland v.d. Parkant. Uniek in zijn kleur, een predikaatrijke en vrije afstamming met o.a. een Nationaal kampioen en zelf mooi van type en goed van beweging krijgt dan niet de gelegenheid om zich te bewijzen in de fokkerij. Onbegrijpelijk...

Felicitaties aan eenieder die wel een hengst heeft goedgekeurd gekregen.

16-11-2020:

Inmiddels is het dekseizoen weer beëindigd, en kunnen we uitkijken naar de veulentjes van aankomend jaar. Ook op hengsten gebied hebben we voor 2021 enkele veranderingen:

Onze topper Fanity v. Stal Marhé hebben we voor de komende twee jaar verhuurd aan Stal van de Bosrand, van Familie Klaassens te Donderen. 
Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof is na zijn drukke zomer bij ons weer naar huis gegaan, William en dhr. v.d. Valk nogmaals dank voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. 
Mede door de verhuur van Fanity waren we voor aankomend dekseizoen op zoek naar een andere hengst en denken deze gevonden te hebben in de perlinobonte Y-Catcher v.d. Colorstable. Familie Plender wilde hun hengst aan ons verhuren, en dus zal in 2021 deze topper bij ons ter dekking staan. 

Dat het soms raar kan lopen blijkt wel uit de verhuur en latere verkoop van Tomahawk v. Stal Buckshoeve. Medio juli waren de merries van Tomahawk afgedekt of drachtig gescand en werden we gebeld door dhr. Westendorp of hij "Tommy" voor dit seizoen kon huren. In september zijn we wezen kijken bij Tomahawk, wat liep hij tevreden in het land en wat was zijn baasje content met hem wat uiteindelijk resulteerde in de verkoop van "Tommy". 

Tot slot zijn ook wij begonnen met de training voor de jonge hengstenkeuring, onze "kleurrijke"  Made in Holland v.d. Parkant mag dit jaar zijn opwachting maken. Vader is de zweeds gefokte 1e premiehengst Skogkantens Bernard en moeder is de 1e premie Nationaal mini kampioen Esprit v.d. Parkant.

14-08-2020:

Vandaag deelgenomen aan de corona keuring in Kapel-Avezaath, hierbij de resultaten van onze pony’s en van diverse nakomelingen van Fanity v. Stal Marhé.
Onze Larissa (v. Fanity) was rijk in conditie, en inmiddels net drachtig gescand van haar eerste veulentje waardoor we haar niet veel hadden kunnen terugnemen.
Ondanks haar royale voorkomen werd ze opgenomen met een stokmaat van 90 cm, en kreeg een bovenbalk score van 80-75 met een vlotte 2e premie.

Hierna was de beurt aan Nikki (v. Jupilair), we vonden dat ze mooi ontwikkeld was en dit werd bevestigd door de overtuigend behaalde enterpremie.
Mooi resultaat voor een nakomeling van de palomino topper Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof.

Vervolgens waren de pony’s van Hans van Nuland aan de beurt, zijn vierjarige merrie Kiss (v. Fanity) wist overtuigend een 1ste premie te behalen.
Stalgenootje Lizzy v.d. Kasteeldijk (v. Fanity) had haar eerste veulentje aan de voet, waardoor de conditie niet optimaal was maar desondanks een dikke 2e premie (75-80) wist te behalen. De kers op taart is toch wel ons fokproduct Livana v. Stal Marhé welke wij als veulen verkocht hebben aan Hans, ze scoorde hoge ogen (en punten 85-80) met een felbegeerde 1ste premie.
Tot slot ontvingen we het bericht dat een driejarige Fanity van Familie van Haaften ook was opgenomen in het stamboek en een tweede premie had behaald.
Super mooie resultaten voor onze bruinbonte topper Fanity v. Stal Marhé !!

06-06-2020:   ( Olivia )

Na de laatste horror bevalling van Kaatje, zat de schrik en angst er goed in.
Uiteraard houden we iedere dag de dragende merries goed in de gaten.

Ochtend's in de wei was er nog geen enkel teken dat er nieuw leven zou komen, en rond de middag begon onze Fenna een vol uier te krijgen met de was eraan.
Avonds om half 10 werd ze zeer onrustig, en kon het in onze ogen niet lang meer duren.
Na een marathon te hebben gelopen werd om half twaalf een prachtig bruin merrieveulen geboren, genaamd Olivia.

Inmiddels is ze opgedroogd, en zijn we zeer content met het eindresultaat.
Er staat een echt veulen met veel oprichting, prachtig hoofdje en goed beenwerk, de combinatie is geslaagd en ditmaal het juiste geslacht.

Moeder Fenna en vader Fanity zijn in hetzelfde jaar geboren bij ons.
En hebben nu samen een veulen.
Beide hebben als vader Vanity v.d. Buxushof.
12,89 % inteelt. Missie geslaagd !!

                       Vader: Fanity van Stal Marhé                             

Olivia van Stal Marhé

                       Moeder: Fenna van Stal Marhé

Hierdoor kunnen we het veulenseizoen toch enigzins opgeheven afsluiten, en hopen volgend jaar op meer geluk.

Inmiddels zijn de eerste merries ook de drie weken door, en zullen we binnenkort een koppeltje gaan scannen.

De keuringen staan dit jaar op een laag pitje, dus alleen nakomelingen van hengsten welke in het fokplan zitten zullen we gaan tonen.

06-05-2020:

Na ruim tien dagen te hebben overgedragen begon Kaatje gisterenmiddag met haar bevalling, aangezien het een merrie is welke voor de eerste keer moest veulenen waren we enigzins gereserveerd omdat we in het verleden vaker problemen hebben gehad met merries welke voor de eerste keer moesten bevallen.

Binnen 5 minuten kwam de pootjesblaas, en toen bleef het rustig. Inmiddels was de dierenarts ook gearriveerd, en samen hebben we nog vijf minuten afgewacht.

We vonden het tijd worden om de merrie op te voelen, in eerste instantie voelde alles normaal aan. twee beentjes en een snuitje.

Wel was ze behoorlijk nauw, en wilde we haar de rust gunnen om zich voor te bereiden op haar eerste veulen.

Maar nog kwam er niets, toen werd het tijd om in te grijpen maar het hoofdje bleef uiteindelijk iedere keer achter en opvoelen was bijna geen optie meer.

Na bijna een uur bezig te zijn geweest, een 2e dierenarts met spoed ingeschakeld welke uiteindelijk samen ook een uur aan het "vechten" zijn geweest om de verlossing te realiseren.
De conclusie van beide dierenarts was dat het veulen er in geen mogenlijkheid af kon, de enigste optie was om Kaatje verdere pijn te besparen om haar te laten inslapen waar we uiteindelijk ook voor hebben gekozen. Wat een horror bevalling is dit geweest, Kaatje heeft rust en wij gaan dit langzaam proberen een plekje te geven.....

24-04-2020:   ( Tomahawk )

Het dekseizoen kan beginnen ...

De drie heren zijn er klaar voor, inderdaad we hebben er onverwachts een hengst erbij. We waren sinds vorig jaar op zoek naar een minihengst met ander bloed, hadden links en rechts wat lijntjes uitgegooid totdat afgelopen woensdag Reinanda Haverkamp belde met de mededeling dat Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve beschikbaar kwam. 

De beslissing was vlug gemaakt, dit lijntje kon binnengehaald worden. 

Moeder is de drievoudig hengstenmoeder Natalie v.h. Wald, een kroon preferente minimerrie van 85cm welke meerdere malen is bekroond met een 1ste premie en diverse kampioenschappen heeft behaald. Voor het vaderschap tekende de welbekende bruinbonte 1e premie kleine maats kampioenshengst Larsto v.d. Berkenhoeve, vader van meerdere goedgekeurde zonen o.a. Spanker en Tomahawk, Velvet, Vesper en Nationaal Kampioen Winningmood.  Mede door zijn sublieme afstamming , hoogte maat (84cm) en witte staart- en manen denken wij aan Tomahawk v. Stal Buck’s Hoeve een interessante hengst erbij te hebben.

Tomahawk, Jupilair en Fanity zijn beschikbaar voor derden.

24-04-2020:    ( Olympus )

Het eerste veulen van 2020 is een feit !!

Ook bij ons is het eerste veulen inmiddels geboren, Fuchsia heeft het spits afgebeten en ruim een week voor de tijd geveulend.

Midden in de nacht was daar na een snelle bevalling, een mooi getekend bruinbont hengstveulen van onze Fanity.

Olympus maakt het uitstekend, en geniet van het prachtige weer.

Nu is het wachten op Kaatje, welke is uitgeteld.


Door dit prachtige lente weer, zal het dek seizoen ook gestart worden: Fanity en Jupilair staan te popelen.

12-01-2020:

Hengstenkeuring 2019/2020:

We hadden zowel op 4 en 7 december een jonge hengst welke mocht deelnemen aan de hengstenkeuring, woensdag mocht onze minihengst Lorenzo v. Stal Marhé zijn opwachting maken en werd opgenomen in het stamboek met een bovenbalk score van 80/70, en een hoogte maat van 85 cm en de kleur valk.

Lorenzo was helaas niet helemaal rad tijdens zijn presentatie, en kwam niet in aanmerking voor de 2e bezichtiging.
Aangezien we veel vertrouwen hadden in de hengst, en een juryrapport met goede scores ontvingen hebben we hem aangemeld voor de herkeuring op 10 januari jl.

Helaas was hij niet in staat hieraan deel te nemen, aangezien zijn blessure nog niet hersteld was.
Lorenzo gaat nog een jaar in opfok, en zal waarschijnlijk eind 2020 opnieuw zijn opwachting maken.

Zaterdag was het de beurt aan de midden- en grote maat hengsten, deze dag mocht Libero v. Stal Marhé  zijn opwachting maken. Als veulen is hij de opfok in gegaan bij Gert en Martine v.d. Berg welke tevens mede eigenaren zijn van de hengst.
Libero werd opgenomen in het stamboek met een hoogte maat van 105 cm en de kleur zwart.
Na een sublieme presentatie werd hij doorverwezen naar de 2e bezichtiging, nu begon het toch wel een beetje spannend te worden…..
Ook tijdens de tweede bezichtiging wist hij de juryleden te overtuigen, waarna hij een uitnodiging ontving voor de derde en tevens laatste bezichtiging om in aanmerking te komen voor een selectie licentie. Helaas viel in de derde ronde het doek voor onze zwarte parel, het jury commentaar was in onze beleving niet juist, en werd na enkele dagen bevestigd door het juryrapport wat wij ontvingen waar hij een geweldige bovenbalkscore behaalde van 85/80 en het onderdeel wat de jury aanmerkte stond in hetzelfde rapport als goed aangevinkt.

Des te meer reden om hem aan te melden voor de herkeuring, helaas wist hij deze commissie niet te overtuigen van zijn capaciteiten. Mede gezien het feit dat wij voor de hengstenkeuring uit al veel vraag hadden voor de hengst, zowel goed als afgekeurd is besloten om hem te verkopen.

De nieuwe eigenaar gaat hem alsnog op een alternatieve wijze inzetten voor de fokkerij, wij wensen Familie Vijver veel plezier en succes met onze Libero v. Stal Marhé !!

Tot slot was zaterdag 11 januari jl. de jaarlijkse premiekeuring voor hengsten met een selectie licentie, onze Fanity v. Stal Marhé heeft met een uitstekende resultaat de 1e termijn van zijn fokplan afgesloten, en werd gepromoveerd naar de 2e fase waarbij de hengst verplicht wordt zich te tonen.
Wij hadden Fanity tevens opgegeven om deel te nemen aan de premiekeuring. In de eerste rubriek van de dag mocht hij zijn opwachting maken in de rubriek 8 t/m 12 jarige minihengsten, hij wist voor de vierde maal een welverdiende 1ste premie te behalen en werd uitgenodigd voor het drafkampioenschap. Uiteindelijk wist het kopnummer van zijn rubriek aan het einde van de dag het mini kampioenschap op te eisen. Fanity wist tijdens het drafkampioenschap een mooie draf te laten zien in een gezellige ambiance met een uitzinnig publiek en opzwepende muziek, hij moest uiteindelijk terecht zijn meerdere erkennen aan de nieuwe drafkampioen van 2020.

Tot slot was ook Jupilair v. Stal v.d. Valkenhof aangemeld voor de premiekeuring, en wist een tweede plek met een 1ste premie op te eisen. Felicitaties aan alle kampioenen en inzenders, en dank aan Buck, Willeke en Hans voor hun hulp en steun.

Geheel onverwachts hebben wij eind 2019 onze Danielle v. ’t Haveld verkocht naar het buitenland, wat betekent dat wij dit voorjaar een veulentje minder verwachten. Wij wensen mevrouw Pfau veel plezier en succes toe met haar nieuwe aanwinst.